Inmiddels is de bezwaartermijn verlopen, zonder reacties en zijn we gestart met de werkzaamheden.
Onze collega’s Paul (technisch adviseur ) en Arno (omgevingsmanager) nemen jullie mee tijdens de werkzaamheden.
Paul en Arno: Buffer de Heek is inmiddels vergroot. We werken de buffer nog af voor de feestdagen. Door goed omgevingsmanagement en de keuze die we als organisatie durfde te maken in de interne procedure (kort i.p.v. lang) konden we snel starten.
En loopt alles voorspoedig?
Uiteraard loop je dan buiten, ondanks de goede voorbereiding, nog altijd tegen dingen aan. Simpelweg omdat je niet alles in de hand hebt. Zo maakte de ene buurman van de buffer zich toch nog zorgen over de grondwaterstand en de andere buurman had nog aanvullende wensen. In samenwerking met de gemeente hebben we dit goed kunnen oplossen.
Kunnen jullie al eens iets laten zien?
Op de foto is de stapelmuur bij de instroomconstructie te zien. Echt vakmanschap van Van Beers, die deze kunst als geen ander verstaat.
En Paul voor onze technische lezers, leg eens uit hoe dit precies werkt?
Waterschap Limburg heeft in de gemeente Valkenburg zo’n 50 buffers, tezamen goed voor 150.000 m3 aan buffercapaciteit. Buffer de Heek is vergroot op eigen perceel door deze te verruimen en te verdiepen. Iedere vierkante meter wordt hier vanuit wateroogpunt ook superefficiënt gebruikt. De Heek buffert nu iets meer dan 16.000 m3 en is daarmee een grote buffer binnen WL. In bijgaande grafiek is dit mooi te zien. De inhoud van de buffers zijn daar uitgezet tegen het ruimtegebruik. Voor iedere kubieke meter buffercapaciteit is gemiddeld anderhalve vierkante meter aan grondoppervlak nodig. Bij buffer de Heek is dat in de nieuwe situatie andersom: een vierkante meter grondgebruik levert anderhalve kubieke meter berging. Interessant om te kijken bij welke buffers meer er nog ruimte is voor vergroting.