Herinrichting Worm Rimburg

 

foto Worm

Een natuurlijke Worm

Rivier de Worm ontspringt in het Aachener Wald en mondt nabij Heinsberg uit in de Roer. Het hart van de Worm vormt voor de gemeente Kerkrade en Landgraaf de grens met Duitsland. In de jaren ’70 is de Worm voor het traject vanaf het NATO-depot tot Rimburg gekanaliseerd. Hierdoor is de natuurwaarde sterk verminderd. Het waterschap wil verkennen of er mogelijkheden zijn om de Worm voor het traject vanaf het Nato-depot tot aan de grens in Rimburg te verbeteren.

Projectdoel

Het doel is het natuurlijke systeem van de beek te verbeteren en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Voor de Worm is de concrete opgave om variatie in het beekprofiel te krijgen en meer begroeiing langs de beek. Hiermee verbeteren we de waterkwaliteit en de omstandigheden voor plant en dier.

Wat willen we doen ?

We onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de Worm natuurlijker inrichten. Omdat de Worm de grens vormt tussen Nederland en Duitsland werken we samen de Duitse partners om ook de mogelijkheden er aan Duitse zijde te onderzoeken.

Hoe doen we dat?

Met deze verkenning gaan wij de mogelijkheden voor een herinrichting van de Worm (traject Nato-depot tot aan de RWZI in Rimburg) onderzoeken. We willen daarbij gebruik maken en rekeninghouden met de kennis, gebiedservaring wensen vanuit de omgeving. Daarom wordt bij deze verkenning de Omgeving nadrukkelijk betrokken. Dit doen we door persoonlijke gesprekken, inloopavonden, maar ook het beschikbaar stellen van documenten en informeren via deze website.

Betrokken partijen

Door het grensoverschrijdende karakter van de Worm werken we intensief samen met onze Duitse partners: de Gemeinde Herzogenrath, Gemeinde Übach-Palenberg en Wasserverband Eifel-Rur. Op Nederlands grondgebied werken we samen met onder meer de provincie Limburg, en de gemeenten Kerkrade en Landgraaf

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen