Herinrichting Rode Beek Millen-Susteren

Fijn dat je er bent! Je kunt zonder in te loggen alle stukken lezen. Wil je meedoen of reageren? Maak dan eerst een account aan.

De Rode Beek ontspringt zowel in Nederland als in Duitsland. In het verleden zijn de bochten uit de beek gehaald en is de beek recht gemaakt. Ondertussen is een groot deel van de Rode beek opnieuw natuurlijk slingerend ingericht. De verkenning voor de inrichting van het laatste deel -tussen Millen en Susteren- gaat nu starten.

Projectdoel

Het doel is het natuurlijke systeem van de beek te herstellen en daarmee te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat betekent dat we de natuur in en om de beek weer meer ruimte geven.  We verbeteren de waterkwaliteit, hebben aandacht voor de ecologie en zorgen dat vissen weer makkelijk door de beek kunnen zwemmen richting hun paaigronden (waar ze zich voortplanten). Ook zorgen we dat het water langzamer door de beek stroomt om verdroging door klimaatverandering tegen te gaan.

Daarnaast moet in de kern van Susteren de oeverbescherming vervangen worden, vanwege verslechterde onderhoudsstaat.

Wat willen we doen? 

- de rechte loop aan te passen tot een slingerende natuurlijke beek;
- de natuur meer ruimte te geven in en om de beek;
- benutten van kansen voor recreatie;
- vissen de mogelijkheid geven om makkelijker door de beek te zwemmen door obstakels weg te halen of te zorgen dat vissen er langs kunnen zwemmen.

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen