Hevige buien Meerssen 29 juni

Met Elkaar Beheerder 01-07-2021 349 keer bekeken 0 reacties

Dinsdagavond hebben hevige buien in delen van Zuid-Limburg voor flink wat wateroverlast gezorgd. Ook in Meerssen ontstonden problemen. Er is extreem veel regen gevallen en er ontstond een bres (gat) in de buffer aan de Visweg.

Wat is er gebeurd?

Het heeft in Ulestraten gedurende ruim 2 uur extreem geregend. Hoeveel weten we nog niet exact.

Uit onze waarnemingen blijkt dat er ongeveer 90 mm regen is gevallen. Daarbij viel de regen op een ongunstige plek in het stroomgebied. Daar, waar we gelukkig in 2018 een start hebben gemaakt met het aanleggen van de 90.000 m3 benodigde waterberging. In fase 1 is hiervan intussen ongeveer een kwart al gerealiseerd. Eind dit jaar starten we met de volgende 50 procent.

We hebben gezien dat de huidige buffers hun werk goed gedaan hebben. Desondanks is bij één van de buffers aan de Visweg, als gevolg van de hevige regenval en de volle buffer, de rand van de buffer afgebrokkeld. Hierdoor is een bres (gat) ontstaan en is ongeveer een kwart van de buffer leeggelopen. Op diverse plaatsen in Meerssen is wateroverlast ontstaan.

Wat gaat er nu gebeuren?

Medewerkers van Waterschap Limburg en de gemeente zijn bezig om de wateroverlast zo veel mogelijk te beperken en assisteren de hulpdiensten waar nodig. Daarnaast bekijken we welke noodmaatregelen we op welke plekken kunnen nemen om erger te voorkomen. U kunt dan denken aan het plaatsen van zogeheten ‘big bags’ en nooddammen.
Uiteraard gaan we de schade aan de buffer Visweg zo snel mogelijk herstellen, zodat deze weer naar behoren functioneert. Daarnaast onderzoeken we de gehele waterketen om te bekijken of er nog nieuwe aandachtspunten aan het licht zijn gekomen.

Ik heb schade. Wat nu?

Heb je schade als gevolg van de wateroverlast? Uiteraard vinden wij dat heel vervelend. Je kunt de schade melden bij je inboedel-/opstalverzekeraar.

Waar kan ik terecht met vragen?

Heb je vragen over de wateroverlast, dan kun je hiervoor terecht bij de gemeente via info@meerssen.nl of bij het waterschap via waterinbalans@waterschaplimburg.nl

0  reacties

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen