Waterschap vraagt Interreg subsidie voor project Rode Beek

07-02-2024 36 keer bekeken 0 reacties

Waterschap Limburg gaat nog dit jaar aan de slag met de herinrichting van de Rode Beek tussen Millen en Susteren. Hier vormt de beek de grens met Duitsland. Vanwege dit internationale karakter hebben het waterschap, de Gemeinde Selfkant en de Kreis Heinsberg een Interreg subsidie aangevraagd.

Het gaat om het traject vanaf de instroom van de Saefelerbach bij Isenbruch tot en met de Westzipfel.

Interreg is een Europese subsidieregeling voor ruimtelijke en regionale ontwikkeling. Interreg-projecten kenmerken zich door de samenwerking van partijen uit verschillende landen. Aangezien we bij dit project samenwerken met de Gemeinde Selfkant, Kreis Heinsberg en de Bezirksregierung Köln, behoort een Interreg-subsidie tot de mogelijkheden. Het subsidiegeld willen we voornamelijk inzetten voor het herinrichtingsdeel waar de Rode Beek en de landsgrens samenvallen. Hier zien we kansen om het project uitgebreider maar vooral beter aan te pakken op het gebied van ecologie. Dit betekent dat we de natuur in en om de beek meer ruimte kunnen geven.

Beter voor plant en dier

Op Nederlands grondgebied werkt het waterschap al nauw samen met onder meer de Provincie Limburg, Natuurmonumenten, de gemeente Echt-Susteren en de gemeente Sittard-Geleen. Doel van het project is de Rode Beek op dit deel geschikter te maken voor planten en dieren. Het natuurlijke systeem wordt hersteld om te voldoen aan de Kaderrichtlijn Water (KRW).

Meer informatie

Inmiddels is het voorlopig ontwerp klaar. De uitvoeringswerkzaamheden starten waarschijnlijk in de loop van 2024 en zijn in 2025 afgerond. Actuele informatie over dit project is te vinden via de projectpagina.

 

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen