Werkzaamheden leggen 11e/12e eeuwse vondsten bloot

Eva Eigenhuijsen 24-01-2022 729 keer bekeken 0 reacties

De graafwerkzaamheden aan de Beukenberg hebben een bijzondere vondst opgeleverd. In de ondergrond van de regenwaterbuffer zijn resten gevonden uit de 11e/12e eeuw. De archeologen van adviesbureau Earth hebben daardoor meer werk gehad dan vooraf gedacht, maar met een bijzonder resultaat dus.

Aan de Beukenberg in Oirsbeek is een regenwaterbuffer gegraven met een capaciteit van 1.250 m3. Om die m3's water te kunnen bergen heeft aannemer Janssen een stuk van een bestaand weiland afgegraven. Dat gebeurde onder begeleiding van een archeoloog, omdat er op basis van de verwachtingenkaart archeoloog wel mogelijk zou zijn dat er iets zou worden aangetroffen. Maar dat die resten zo diep zouden zitten en zo oud bleken te zijn was op voorhand niet te zeggen.

De graafwerkzaamheden aan een deel van de regenwaterbuffer zijn daardoor in een langzamer tempo gerealiseerd, want er moest laagje voor laagje worden afgegraven. Die voorzichtigheid bleek achteraf dus niet voor niets, want restanten uit mogelijk de 11e/12e eeuw bieden een kleine blik op menselijke activiteiten op deze plek in lang vervlogen tijden. Gevonden restanten zijn veilig gesteld om op een later moment nader onderzocht te kunnen worden.

Na afronding van de archeologische begeleiding heeft de aannemer de graafwerkzaamheden kunnen afronden. Voor de komende weken staat de herinrichting van de weg centraal, waarbij het regenwater dat vanaf de Beukenberg omlaag stroomt de buffer ingeleid moet worden.

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen