René Franssen over grondaankoop in Oirsbeek: “Een puzzel die je in elkaar moet schuiven”

Met Elkaar Beheerder 15-05-2019 2110 keer bekeken 0 reacties

René Franssen werkt sinds 2000 als zelfstandig rentmeester. Hij houdt zich in opdracht van het waterschap onder meer bezig met de grondzaken die te maken hebben met de aanpak van de wateroverlast in Oirsbeek. Wat komt daar allemaal bij kijken?

René: “Mijn opdracht bestaat uit het verwerven van gronden die ruimte bieden voor de geplande buffers in zowel Oirsbeek als Meerssen. In Oirsbeek gaat het om zo’n vijf gronden voor buffers”, legt hij uit. “Ik probeer met mensen overeenstemming te bereiken door gronden aan te kopen of door ze te ruilen. Vaak zijn het agrariërs die de grond zelf gebruiken, of particulieren die de grond in eigendom hebben.”

Rekening houden met wensen

Hoe gaat dat dan in zijn werk? René: “Eerst hebben we een technische analyse gemaakt. Op basis daarvan hebben we een rondje gemaakt waarbij we de ontwerpen aan de mensen hebben voorgelegd. Daar zijn diverse opmerkingen op gekomen. Uiteraard proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met ieders wensen. Als dat mogelijk is, passen we daar het ontwerp op aan. Op dit moment hebben we de inrichting van het ontwerp in principe akkoord. Dat betekent dat we nu druk aan de slag zijn met het daadwerkelijk aankopen van de benodigde gronden.”

Win-winsituatie

“Grond is een emotioneel gebeuren.” vindt René. “Vaak is het immers belangrijk vermogen van mensen. De insteek is altijd dat we het in alle redelijkheid met de mensen proberen te regelen. Ik zie het als een soort puzzel, die je in elkaar moet zien te schuiven. We praten met alle belanghebbenden, om zo te komen tot een win-winsituatie.” Je kunt aan René zien dat hij echt van zijn werk houdt. “Je komt bij veel mensen over de vloer. Het is toch steeds weer een uitdaging om de grondaankoop voor elkaar te krijgen, waarbij het uitgangspunt is dat beide partijen tevreden zijn. Gelukkig lukt dat eigenlijk altijd wel.”

0  reacties

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen