Informatiebijeenkomst grondeigenaren op donderdag 21 september

Sanne Maruanaja 05-09-2023 165 keer bekeken 0 reacties

Graag nodigen wij u uit voor een avond voor grondeigenaren in het projectgebied van project Water in Balans Voerendaal, waarin we als Waterschap en gemeente samen met de omgeving gaan werken aan het verminderen van de kans op wateroverlast. Deze avond vindt plaats op donderdag 21 september om 20:00.

Deze informatiebijeenkomst vindt plaats in café Keulen te Klimmen. De start van de bijeenkomst is om 20:00, met inloop vanaf 19:30. Tijdens deze avond informeren we u over het project en de uitdagingen die verwacht worden met een veranderend klimaat en gaan we graag met u in gesprek over het projectgebied en uw ervaringen met eventuele wateroverlast. En we horen graag welke kansen u ziet in het projectgebied om de kans op wateroverlast te verminderen. U kunt zich via dit formulier aanmelden. 

Aanleiding 
Als gevolg van de klimaatverandering veroorzaken hoosbuien steeds vaker wateroverlast in de dalen van het Zuid-Limburgse landschap. Waterschap Limburg is het programma Water in Balans gestart om samen met partners en betrokkenen wateroverlast te verminderen. Voor alle gebieden in Limburg heeft de provincie een norm vastgesteld waar ze aan moeten voldoen qua waterveiligheid. Op basis van deze norm heeft het waterschap alle Limburgse beken getoetst om te bezien of ze hoosbuien van toegestane categorieën goed genoeg aankunnen. Zo heeft het waterschap ook gekeken naar de stroomgebieden van de beken die in de gemeente Voerendaal stromen. 

Programma
Vanaf 19.30 uur inloop en om 20.00 uur starten wij met het programma. Tijdens deze avond vertellen wij u graag meer over het programma Water in Balans en het project in Voerendaal.

We nemen u mee in de opgave waar het projectteam aan gaat werken, het projectgebied en wat u van ons kunt verwachten de komende periode.  

Daarnaast hebben we Stan Corstjens (Arvalis) en Stan Bruijsten (Natuurrijk Limburg) uitgenodigd. Zij kunnen koppelkansen duiden van het nieuwe GLB en ANLB, waar u als grondbezitter en/of gebruiker gebruik van kunt maken en waarmee u ook een bijdrage kunt leveren aan de vermindering van waterafstroming.

Rond 21.30 uur sluiten we de presentaties af en gaan we graag met u in gesprek. We horen graag uw ideeën over de watersysteemanalyse die we hebben uitgevoerd, aangezien u als grondeigenaar het beste weet hoe de praktijk bij hevige neerslag is.

Opgave  
Uit de eerste berekeningen blijkt dat in en rondom Voerendaal meerdere knelpunten voorkomen, waar vaker wateroverlast optreedt dan volgens de norm toegestaan is. Daarom gaan we samen met de gemeente Voerendaal aan de slag om het projectgebied meer waterrobuust te maken, zodat ook deze knelpunten voldoen aan de norm voor waterveiligheid. We doen dit integraal, wat wil zeggen, dat we het hele projectgebied onder de loep nemen: we kijken naar mogelijke maatregelen zowel in stedelijk als landelijk gebied, in de beken en naar de interactie met bestaande rioolstelsels.  


Altijd in contact 
Waterschap Limburg en de gemeente Voerendaal willen contact met u houden. Daarvoor gebruiken we dit digitale platform. U kunt zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief, dan hoeft u niets te missen. Liever persoonlijk contact? Dat kan via onze omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen. Eva is bereikbaar op 088-8890100 of via e.eigenhuijsen@waterschaplimburg.nl

Graag tot ziens op donderdag 21 september in café Keulen.

Met vriendelijke groet, namens het projectteam,

Eva Eigenhuijsen

0  reacties

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen