In gesprek met.. Frank Scheenen

Meike Hekers 22-12-2022 132 keer bekeken 0 reacties

In en rondom Voerendaal komt vaker wateroverlast voor. Daarom is er vanuit het programma Water in Balans een project opgestart om de wateroverlast in Voerendaal aan te pakken. Dit project wordt op dit moment voorbereid.

In die voorbereiding is het belangrijk om zo veel mogelijk informatie uit het gebied op te halen. Dit doen we zowel binnen als buiten onze organisatie zodat we goed in kaart kunnen brengen waar we aan de slag moeten.

Daarom zijn we in gesprek gegaan met Frank Scheenen. Frank is onderdeel van het team Inspectie in de regio Mijnstreek. Hij is dus elke dag op pad om onder andere onze buffers te inspecteren. Ook na flinke (onweers)buien gaat hij naar buiten om de staat van de buffers te inspecteren. Na flinke buien ligt er vaak veel slib in de buffers. Dan worden de buffers weer opgeschoond tot ze terug zijn op hun originele capaciteit.

Frank vertelt: ‘Als we de kans krijgen om de buffers flink op te schonen zodat ze weer terug zijn naar hun ontwerpdiepte dan doen we dat. We doen het maximale wat we vanuit onderhoud mogen doen. Op het moment dat we de buffers echt verder willen uitdiepen dan is daar apart onderzoek voor nodig. Daar komt het projectteam van Water in Balans de hoek om kijken. Wij doen nu wat we kunnen binnen de kaders die we hebben’.

Eva Eigenhuijsen is vanuit Water in Balans betrokken als omgevingsmanager. Eva verteld: ‘De goede samenwerking met het team Inspecteren is voor ons team in Voerendaal heel waardevol. Mede dankzij de zeer uitgebreide gebiedskennis die vakspecialist inspecteren Frank Scheenen meebrengt kunnen we als waterschap snel schakelen in Voerendaal.

Wij starten daar nu de verkenning op vanuit Water in Balans, de start van een project welke enkele jaren zal beslaan. Uit een eerste veldbezoek, gemaakt met gemeente Voerendaal en team Inspecteren kwamen verschillende potentiële maatregelen naar voren, waaronder enkele optimalisaties die in bestaande regenwaterbuffers nog mogelijk waren. Denk aan een betere instroomvoorziening, of het creëren van enkele 100en m3’s extra buffercapaciteit door de bodem extra te verdiepen.

Dankzij de inzet van het team Inspecteren kunnen we deze maatregelen, samen met de gemeente aangemerkt als ‘voorrangsmaatregelen’, als waterschap snel oppakken. Goed voor het gebied want iedere stap voorwaarts (= extra m3 waterbuffer) is er één, maar ook goed voor de samenwerking met gemeente Voerendaal. Tijd nemen voor een brede verkenning samen met de gemeente en de omgeving waar dat zijn meerwaarde heeft, naast het snel schakelen naar de schop in de grond zetten zonder brede verkenning waar het kan.’

0  reacties

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen