In gesprek over.. zelf genomen maatregelen tegen wateroverlast

Meike Hekers 11-10-2023 137 keer bekeken 0 reacties

In Einighausen is er regelmatig wateroverlast door hevige buien. Het water blijft dan op straat staan en stroomt zelfs bij sommige huishoudens naar binnen. Een aantal huishoudens hebben zelf maatregelen genomen om te voorkomen dat het water binnenstroomt. Wij hebben gesproken met een van de inwoners die zelf aan de slag is gegaan om het water buiten de deur te houden.

‘’Ik zal bij het begin beginnen, want het is toch al een tijdje geleden dat we voor het eerst in aanraking kwamen met wateroverlast. We woonden pas net op dit adres en op de verjaardag van mijn vrouw kwam er een flinke bui naar beneden.  We zagen dat het water op straat bleef staan. Voordat we doorhadden wat er gebeurde stroomde het water vanuit de straat rechtstreekst ons huis binnen. Binnen de kortste keren hadden we de kelder en de benedenverdieping helemaal blank staan met 13 centimeter rioolwater. Dat was zeker even schrikken.

Onze voordeur lag toen laag, op straatniveau. We hebben aan de zijkanten van de voordeur twee profieltjes gemonteerd waar we een houten schot in konden schuiven bij hevige regenval. Twee weken later was het weer zo ver en stond er weer water in de straat. Dat houten schot heeft toen voorkomen dat het water overvloedig het huis in is gekomen. Dus het functioneerde wel, maar je moet het er wel in kunnen schuiven natuurlijk op het moment dat er iets gebeurd. Wij zijn niet altijd thuis dus zijn gaan zoeken naar andere oplossingen.

Uiteindelijk hebben wij de hele oprit een centimeter of 40/50 verhoogd ten opzichte van het straatniveau. De voordeur hebben we er ook uit gehaald en 40 centimeter hoger gezet. Waardoor je bij binnenkomst met een afstapje het huis binnentreed. Daardoor hebben we een flink hoogteverschil gecreëerd ten opzichte van de straat. Door deze maatregel hebben we sindsdien geen water meer in huis gehad. Het heeft ons natuurlijk wel de nodige tijd, geld en moeite gekost om dit voor elkaar te krijgen. Maar sindsdien hebben we geen moment meer angst gehad om water binnen te krijgen.

Wat we in eerste instantie met het houten schot gedaan hebben is door veel buurtbewoners overgenomen. Als zij van huis gaan dan schuiven ze dat schot erin met een zandzak erachter als extra ondersteunen. Zo voorkomen ze dat het water binnenkomt. Niet iedereen heeft natuurlijk een oprit die verhoogd kan worden, dan is dit een goed en goedkoop alternatief.’’

 

0  reacties

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen