Wat kun je zelf doen?

Op deze pagina vind je algemene informatie de je kan helpen bij wateroverlast. Dit geldt zowel voor de voorbereiding op eventuele overlast, als wie je moet bellen als het misgaat.  

Hoe kun je je voorbereiden op wateroverlast? 

Sommige gebieden in Limburg hebben vaker last van wateroverlast dan andere gebieden. Meestal weten mensen die op zo’n plek wonen wel het een en ander van de voorbereidingen op wateroverlast. Toch kan het zijn dat men niet overal aan gedacht heeft. Daarom is het goed om hier nog eens naar te kijken en eventuele voorbereidingen te treffen.  

In juli 2021 kreeg Limburg te maken met extreme neerslag en hoogwater. De wateroverlast had een enorme impact op de samenleving. Onderzoek naar de oorzaak van deze overstromingen maakte duidelijk dat er meer moet gebeuren om Limburg beter bestand te maken tegen extreme regenbuien. De overheden in Limburg maakten daarom de afspraak om hiervoor samen te werken. Met steun van het Rijk startten zij het programma Waterveiligheid en Ruimte Limburg (WRL). 

Op de website www.wachtnietopwater.nl vindt u tips & tricks om uzelf te beschermen. Bereidt u voor en kom op tijd in actie voor, tijdens en na wateroverlast. 

In de brochure ''Bescherming tegen wateroverlast'' vindt u tips en maatregelen wat u zelf in en rondom uw woning, bedrijf of gebouw kunt doen om het beter te beschermen tegen wateroverlast. WNOW_wateroverlastwoning_2023_definitief.indd (waterschaplimburg.nl) 

Mocht u zo’n brochure willen ontvangen, neem dan contact op via dit formulier: https://www.wachtnietopwater.nl/contact  

Wie bel je wanneer? 

Bij hevige regenval of storm wordt er vaak naar het noodnummer gebeld. Bij levensbedreigende situaties is dat ook de juiste keuze, maar sommige meldingen zijn niet acuut. Daarvoor kunt u andere nummers bellen. De brandweer heeft op hun website een handig overzicht met wie u waarvoor kunt bellen. Kijk daar voor op: https://www.brandweer.nl/onderwerpen/storm-en-wateroverlast/  

 

Vergroening van uw tuin 

Verhard oppervlakte in uw tuin zorgt ook voor minder infiltratie. Dit kan ervoor zorgen dat water sneller blijft staan en voor overlast zorgt. Met een groene tuin kan het water zelf weglopen en ervaart men minder overlast. Veel gemeentes hebben een subsidie hiervoor ingericht. Op deze website: https://www.waterklaar.nl/ staat waar u die kunt aanvragen. Ook staan er handige tips op hoe u uw tuin kunt vergroenen.  

Vragen? 

Heeft u een vraag over deze pagina én zijn we bij u in de buurt aan de slag? Kijk dan bij het project wie de omgevingsmanager is, die kan namelijk het meest gericht antwoord geven.  

Zijn we nog niet bij u in de buurt aan de slag of weet u het niet zeker? Stuur dan een mail naar waterinbalans@waterschaplimburg.nl  

  • Geen resultaten gevonden

    Je zoekopdracht leverde helaas geen resultaat op. Controleer de spelling of probeer het opnieuw met een andere term.

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen