Terugkoppeling Waterwandeling

Meike Hekers 02-09-2024 5 keer bekeken 0 reacties

Het projectteam van Water in Balans Voerendaal organiseerde op een mooie zomeravond op donderdag 29 augustus een Waterwandeling langs de Luiperbeek.

Vanaf de sfeervolle locatie Zorgboerderij Weustenrade vertrokken 3 groepen voor een wandeling met onderweg een uitgebreide toelichting op de ideeën die er zijn in het gebied.

De systematiek van Water in Balans, waarbij de wateroverlast door afstromend regenwater om actie vraagt van iedereen –zowel inwoners en agrariërs als gemeente en waterschap – werd onderweg aan de hand van concrete voorbeelden uitgelegd. Tijdens de wandeling is er veel kennis en ervaringen gedeeld. Daarmee werd het voor deelnemers en het projectteam een leerzame en geslaagde avond.

Maatregelen Luiperbeek

Voor de plannen rondom de Luiperbeek heeft het waterschap een aantal schetsontwerpen opgesteld. Rondom de bestaande buffer ziet het waterschap kans om meer water te bufferen door een extra dam in de buffer aan te leggen. Daardoor ontstaat er een getrapt systeem van water vasthouden. Bovenstrooms van deze bestaande buffer heeft het waterschap een perceel in eigendom dat met wat aanpassingen aan de ligging van de beek en verlaging van het maaiveld ook als buffer kan functioneren. Dit betekent meer water dat vastgehouden kan worden en het verkleinen van de kans dat de Luiperbeek qua hoeveelheid water niet meer in de overkluizing past. De overkluizing is het deel van de beek dat ondergronds door Weustenrade stroomt.

Voorrangsmaatregelen binnen breder pakket Voerendaal

De verkenningsfase van het project Water in Balans Voerendaal is een heel eind op weg. Het totale maatregelenpakket wordt nu hydrologisch doorgerekend, waarmee inzichtelijk wordt of daarmee de kans op wateroverlast voldoende wordt verminderd. Drie maatregelen in dat pakket worden met voorrang opgepakt, wat mogelijk is doordat deze locaties al in eigendom van het waterschap zijn. Het gaat daarbij om de bestaande buffers Midweg en Winthagen, die beide binnen de eigendomsgrenzen worden vergroot. En ook de Luiperbeek, waar veel waterschapseigendom langs is gelegen, wordt als voorrangsmaatregel opgepakt.

Vervolg

Er zijn nog een aantal bouwstenen nodig om het ontwerp aan de Luiperbeek af te kunnen ronden. Niet alleen de resultaten van de hydrologische doorrekening zijn van belang, ook worden op korte termijn de resultaten van ecologisch onderzoek langs de Luiperbeek verwacht.

Als al die bouwstenen bekend zijn kan er, samen met de suggesties die tijdens de Waterwandeling zijn gedaan, gewerkt worden naar een definitief ontwerp voor de Luiperbeek. Vervolgens moeten vergunningen worden aangevraagd, en als die zijn afgegeven kan er samen met een nog te selecteren aannemer gewerkt worden aan realisatie van de maatregelen aan de Luiperbeek. Er is dus nog werk aan de winkel voordat de schop in de grond gaat.

Vragen

Mocht u nog vragen hebben over de ontwerpen, of over het project. Neem dan contact op met onze omgevingsmanager Eva Eigenhuijsen via e.eigenhuijsen@waterschaplimburg.nl

Meer informatie over het project vind je op www.waterschaplimburg.nl/voerendaal

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen