Natuurmonumenten

In het Noordal dwaal je door een verrassend afwisselend landschap. De drassige hooilanden (beemden) en moerasbossen langs de Noor worden afgewisseld door hoogstamboomgaarden en droge hellingen. Door die veelzijdigheid is het Noordal een thuis voor allerlei planten en dieren, waaronder het zeldzame vliegend hert. Natuurmonumenten wil de natuur in dit unieke gebied verder versterken. Ze doet dat op verschillende manieren:

  • Een toekomstbestendig watersysteem
  • Herstel van kalkgraslanden
  • Meer plek voor het vliegend hert
  • Verwijderen van exoten
  • Samenwerken

Een toekomstbestendig watersysteem
Hevige regenbuien veroorzaken steeds vaker wateroverlast. In de Noor stroomt het water dan zó snel, dat de bedding van de beek steeds verder uitslijt. De beek komt steeds dieper in het gebied te liggen, waardoor er naast wateroverlast ook verdroging optreedt. Als een van de partners van het project Liquid Commons Noordal werkt Natuurmonumenten aan het herstel van het watersysteem. Zo heeft ze in 2024 een aantal zijbeekjes van de Noor minder diep gemaakt en drempeltjes aangelegd. Het water krijgt nu meer tijd om in de grond te trekken. De grondwaterstand stijgt waar planten van profiteren. Samen met Waterschap Limburg maakt Natuurmonumenten een plan om een deel van de beekbodem van de Noor te verstevigen, om verdere uitslijting tegen te gaan.

Herstel van kalkgraslanden
Kalkgraslanden zijn zeldzaam in Nederland. Veel plekken zijn door bemesting en neerslag van stikstof zo voedselrijk geworden, dat de typische plantensoorten die op deze graslanden groeien grotendeels verdwenen zijn. Door het afschrapen van de bovenste laag van de bodem, ontstaat weer een voedselarme situatie en herstellen de kalkgraslanden. De graslanden worden weer heel bloemrijk, waar vlinders en andere insecten van profiteren. De bodem houdt water beter vast doordat de poreuze kalk weer aan de oppervlakte ligt.

Meer plek voor het vliegend hert
Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland én een bedreigde diersoort. In het Noordal komt hij gelukkig nog voor. Natuurmonumenten heeft in 2023 in de bosranden voor bomen meer ruimte gemaakt zodat ze uit kunnen groeien tot dikke bomen. Want juist die zijn interessant voor het vliegend hert. Ook heeft ze broedstoven geplaatst: stapeltjes eikenstammen met houtsnippers. Als de stammetjes gaan rotten, kunnen de larven van het vliegend hert in het hout uitgroeien tot volwassen kevers.

Verwijderen van exoten
Om de kwaliteit van het moerasbos langs de Noor goed te houden, heeft Natuurmonumenten in 2024 populieren weggehaald. Deze bomen komen van nature niet in dit gebied voor. Er vallen zoveel bladeren af, dat de bodem daardoor verrijkt. Terwijl de plantensoorten in het moerasbos juist van een voedselarme bodem houden.

In de Horstergrub heeft Natuurmonumenten ook acacia weggehaald. Ook dit is een soort die hier niet van nature voorkomt. Acacia is zo sterk en dominant, dat de boom de inheemse soorten in het eiken-haagbeukenbos verdringt.

Lees hier meer over de werkzaamheden die Natuurmonumenten heeft uitgevoerd.

Samenwerken
In het Noordal werkt Natuurmonumenten samen met Waterschap Limburg, de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB), Provincie Limburg en Gemeente Eijsden-Margraten in het project Liquid Commons aan herstel van het watersysteem.

Internationaal werkt Natuurmonumenten samen met partners aan het Landschapspark Grenzeloos Bocagelandschap, waar het Noordal onderdeel van uitmaakt. Het doel is om samen met lokale betrokkenen het landschap beter te beheren, te versterken en in te richten om uitdagingen zoals klimaatverandering, verdwijnen van planten- en diersoorten en toeristische overdruk tegen te gaan.

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen