Gevolgen waterberging

Waterberging heeft gevolgen voor de natuur Fazant, Patrijs en watervogels.

Lat: 51.3276622355704
Long: 5.99618717208807

2  reacties

Anouk Dewitte 08-05-18 om 8:33

Beste Ger Trines,

Hartelijk dank voor uw suggesties. Die zullen we zeker meenemen in de verdere uitwerking van de maatregelen voor het Kwistbeekdal.
Het doel van de huidige buffer is om onnatuurlijke afvoerpieken in de Kwistbeek te beperken. Tevens is de buffer op een bepaalde manier aangelegd vanwege KRW doelen. Het is handiger om mondeling uit te leggen waarom deze inrichting zo is. Kunt u uw telefoonnummer rechtstreeks aan mij doorgeven (a.dewitte@waterschaplimburg.nl, 0611201595), dan zorg ik dat er contact met u wordt opgenomen om uitleg te geven hierover.
Het perceel dat is aangekocht door de gemeente heeft als doel om aanvullende buffercapaciteit te realiseren in de bovenloop van de Kwistbeek. De toekomstige inrichting van dit perceel is onderdeel van de nadere uitwerking van maatregelen voor het Kwisbeekdal. Wij zullen uw suggesties hierin meenemen.

met vriendelijke groet,
Anouk Dewitte

Ger Trines 03-05-18 om 21:08

Het zou mooi zijn als er bij de herinrichting kwistbeek weer ruimte was voor de kiviet. Wij wonen sinds 15j op schrames 19. En hebben helaas vastgedteld dat sinds de asperges op het veld achter het huis staat met al dat plastic de vroeger ieder voor jaar aanwezige kivieten niet meer terug zijn gekomen. Gezien gemeente nu eigenaar van deze akker grond ten zuiden van de kwistbeek is geworden (mede dank zij onze tip) zou het mooi zijn als deze beschermde diersoort weer wat van zijn leefgebied terug krijgt. Het nieuwe grote buffer bekken ten noord westen van de kwistbeek aan de deinderik heeft nu een industrieel uiterlijk en is doorgaans droog aangelegd. Was water houdend in eerste fase. Volgens veel wandelaars jammer dat dit weer naar droog gewijzigd is. Het ontwerp houd nu geen rekening met de behoeften van div watervogels. Ook heeft het qua layout geen natuurlijke uitstraling. Een ongelijke deels waterhoudende bodem met div eilandjes zou hier al aan bij kunnen dragen. tevens zou het oude en nieuwe bekken op natuurlijke wijze met elkaar verbonden kunnen worden zonder dat daarbij aan functionaliteit word ingeboed. Nu zijn het: 1 kwistbeek, 1 nieuw bekken en 1 oud natuurlijker bekken. Dat zou met een gedeelte van het betreffende reeds aangekochte perceel een prachtig natuurlijk geheel kunnen worden waarbij in hoofdzaak Natuur en Functie naadloos in elkaar over gaan. Het perceel heeft reeds bestemming beekdalen en ligt op een ideale plaats om het stukje waterhuishouding en natuurlijke infra ten zuiden van de beek bij het reconstrucktie plan te betrekken. Ook bevind het perceel zich stroom opwaards van de nu nog al kunstmatige betonnen doorstroombegrenzer. Ook deze begrenser zou bij een reconstructie kwistbeek op een veel natuurlijkere manier anders ingericht kunnen worden zonder zijn functie te verliezen. Mocht er toch voor voor de industrieele optie gekozen worden, zou plaatsing er van lijkt mij beter passen vlak voor de molenstraat N562. Hier mee vergroot men ook aanzienlijk het primaire opvang gebied bij extreme neerslag.

Hoor graag reactie.
Mvg GT

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen