Veelgestelde vragen

1.  Waarom is de Keutelbeek open gelegd (ontkluisd)?  

De Keutelbeek was vroeger een open beek. Later is ervoor gekozen om de beek onder de grond te laten stromen. Het regenwater van de wegen en daken werd toen via het riool afgevoerd. 

Nu is de Keutelbeek weer zichtbaar gemaakt (ontkluisd). Een belangrijke reden hiervoor was om de kans op wateroverlast te verkleinen. Door schoon beek- en regenwater apart van afvalwater af te voeren, wordt de waterkwaliteit beter. Ook krijgen de straten waar de Keutelbeek stroomt een opknapbeurt, wat het straatbeeld verbetert. 

Nu de beek weer open ligt, kan er meer water worden afgevoerd. De Keutelbeek en het riool werken daarbij samen. Kijk voor meer informatie op www.gemeentebeek.nl/keutelbeek.  

2.  Hoe kan het dat ik meer wateroverlast ervaar sinds de ontkluizing van de Keutelbeek? 

De aanleg van de open Keutelbeek heeft de afvoercapaciteit van het riool vergroot. Hierdoor is de kans op wateroverlast juist kleiner geworden. 

Elke 5 jaar stelt de gemeente nieuw beleid op. In dit beleid staat aan welke eisen het riool en de waterafvoer in de bebouwde omgeving moeten voldoen. Met berekeningen controleren we of het riool voldoet aan de gestelde eisen. Als het riool niet voldoet, neemt de gemeente maatregelen. 

De capaciteit van de buizen kan niet eindeloos vergroot worden. Door klimaatverandering, met steeds vaker extreme regenval, blijft dit een grote uitdaging die continu aandacht vraagt. 

Kijk voor meer informatie op www.gemeentebeek.nl/keutelbeek. 

3. Kolken, putten en duikers liggen vol met zand en werken niet goed. Bij wie kan ik dit melden? 

In onderstaande afbeelding leest u welke organisatie waarvoor verantwoordelijk is. De gemeente is verantwoordelijk voor de riolering en de afvoer van water door kolken en putten. Meldingen hierover kunt u bij de gemeente doen. Daarvoor vult u dit contactformulier in: https://www.gemeentebeek.nl/form/contact/contactformulier-0  

  

4. Er zou een sleutel of schuif die zou moeten worden opengezet bij de buffer Oude Pastorie klopt dit? 

De opvangbak van waterbuffer ‘Oude Pastorie’ vult zich automatisch via het riool. Het lijkt op het eerste oog alsof de opvangbak niet meteen volloopt, maar de ondergrondse bak wordt eerst gevuld. Pas daarna stroomt het water naar de open buffer en wordt het zichtbaar dat de buffer werkt. Het eerste water wordt dus onzichtbaar opgevangen. Er hoeven geen handelingen te worden verricht. Er is dus geen sleutel of schuif die opengezet moet worden om de buffer te laten functioneren.  

5. Ik heb last van wateroverlast in mijn tuin.  

Verhoogde waterstanden kunnen ervoor zorgen dat water uit beken en sloten tuinen instroomt. Het drooghouden van tuinen, kelders en andere ruimtes onder een woonruimte is geen taak van het waterschap. We proberen wateroverlast natuurlijk zo veel mogelijk te beperken, maar helaas is op sommige plaatsen overlast niet te voorkomen.  

Op www.waterklaar.nl zijn tips te vinden over het vergroenen van uw tuin. Door het vergroenen van uw tuin kan water sneller opgenomen worden door de bodem, en minder snel voor overlast zorgen.  

6. Ik heb water in mijn kelder of in mijn kruipruimte. Bij wie moet ik hiervoor zijn?   

Het drooghouden van kelders en andere ruimtes onder een woonruimte is in Nederland geen verantwoordelijkheid van de overheid, maar van de woningeigenaar. Op deze website vindt u meer informatie over wat u kunt doen tegen vocht in uw woning: https://www.riool.info/problemen-oplossen/vocht-in-huis  

7. Gaan de maatregelen die jullie nemen de wateroverlast oplossen?  

We zijn afhankelijk van de medewerking van onder meer perceeleigenaren – vaak in het buitengebied – voor de aanleg van maatregelen. Daarnaast blijft het klimaat zich ontwikkelen. 

We kunnen dus niet garanderen dat u na deze maatregelen geen wateroverlast meer heeft, maar de maatregelen zijn erop gericht om de kans op wateroverlast te verminderen. Waar het niet lukt om structurele maatregelen te treffen, kan het helpen om zelf maatregelen te nemen bij uw eigen woning. Op deze website staan handige tips: https://wachtnietopwater.nl/zelf-aan-de-slag/slag-woning/  

Het vergroenen van uw tuin kan al helpen. De Gemeente Beek heeft subsidie hiervoor beschikbaar. Kijk op: https://www.gemeentebeek.nl/subsidie-afkoppelen-van-hemelwater  

8. Waarom is er een beschermingsnorm tegen wateroverlast? 

De normen voor de bescherming tegen wateroverlast zijn in 2014 vastgesteld door de provincie Limburg. Het waterschap voert de taken uit om deze provinciale normen te halen. Bij het bepalen van de normen heeft de provincie naar ‘haalbaar en betaalbaar’ gekeken, en naar de ligging van de percelen. Dat wil zeggen dat een beschermingsniveau wordt gehanteerd dat maximaal haalbaar is binnen maatschappelijk verantwoorde kosten.  

Via deze website kunt u zien wat de normering is bij u in de buurt. Deze website kunt u het beste openen via een laptop of computer: https://portal.prvlimburg.nl/viewer/app/default  

Klik op het mapje ‘omgevingsverordening’. Klik vervolgens op kaart 3 ‘omgevingswaarden wateroverlast’.  

9. Ik zie dat een van mijn percelen binnen een mogelijke maatregel locatie ligt, betekent dit dat er op mijn grond maatregelen zullen worden genomen?  

De plekken waar mogelijke maatregelen zijn ingetekend, zijn nog niet definitief vastgesteld. Het nemen van maatregelen is namelijk ook afhankelijk van medewerking van de perceeleigenaar. Als een maatregel op een van uw percelen is ingetekend dan gaan we hier graag met u over in gesprek. 

10. Waarom heeft het zo lang geduurd tot er hier iets wordt gedaan? We hebben al een lange tijd wateroverlast.  

Waar het kan zijn al kleine maatregelen getroffen. De knelpunten zijn echter complex en als de oplossingen eenvoudig waren, waren ze al getroffen. De gemeente en het waterschap zijn daarom een groter project gestart. 

Iedere 5 jaar worden wateroverlast knelpunten opnieuw door het waterschap berekend. Het is dan duidelijk welke gebieden meer aandacht nodig hebben. Wij kunnen niet op alle plekken tegelijk de problematiek aanpakken, daarom pakken wij de projecten gefaseerd op. 

11. Hoelang duurt het voordat in dit project de schop in de grond gaat? 

We geven de voorkeur voor structurele maatregelen voor de lange termijn. Het liefst zo dicht mogelijk bij de bron, om water vast te houden daar waar het valt. We verwachten in 1 tot 1,5 jaar te komen tot de zogenaamde voorkeursvariant. Dit is een pakket aan maatregelen wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast. 

Het kan voelen alsof het heel lang duurt voordat er maatregelen genomen worden, maar dit is noodzakelijk omdat we de wateroverlast in een keer goed aan willen pakken. Dit vergt veel onderzoek. Sommige onderzoeken zijn weers- of seizoensafhankelijk waardoor dit ook voor een langer proces kan zorgen. Daarnaast zijn we afhankelijk van het verkrijgen van de juiste gronden om de maatregelen uit te kunnen voeren.  

12. Waar kunnen mensen terecht voor vragen omtrent afkoppelen regenpijp? 

De gemeente Beek heeft subsidie beschikbaar hiervoor. Informatie hierover vindt u hier:  

https://www.gemeentebeek.nl/subsidie-afkoppelen-van-hemelwater  

13. Vroeger had ik nooit wateroverlast, na aanpassing van wegen heb ik wel overlast. 

Als we wegen en rioleringen opnieuw aanleggen, zorgen we altijd voor een betere waterafvoer. Zo verkleinen we de kans op wateroverlast.  

Heeft u toch meer last van wateroverlast na werkzaamheden? Dan kunt u met uw vragen terecht bij de gemeente via deze link: https://www.gemeentebeek.nl/form/contact/contactformulier-0  

14. Hoe zit het met de grondwaterstand en wat doen wij hier mee? 

Het is belangrijk dat de woning (kelder) waterdicht is. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Deze verkenning is vooral gericht om wateroverlast vanuit oppervlakkig afstromend regenwater te verminderen. Echter proberen we wel rekening te houden met de grondwaterstanden en indien mogelijk zullen eventuele maatregelen als meekoppelkans meegenomen worden in de verkenning.  

15. Het riool stroomt over in de straat, wat nu?  

Hiervoor belt u de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor het gemeentelijk rioolstelsel.  

De contactgegevens vindt u hier: https://www.gemeentebeek.nl/contactinformatie  

16. Ik heb bij hevige buien last van terugstromend rioolwater in mijn woning en spetterende sifons, wat kan ik daar aan doen?  

Als lozingstoestellen zoals putjes, wastafels en douches minder dan 15 cm onder het niveau van de weg liggen en direct op het riool zijn aangesloten, kunnen ze overlopen als het riool vol is of als er water op straat staat.  

Water op straat kan zich verplaatsen naar het rioolstelsel op uw eigen terrein. Daarom is het belangrijk om speciale maatregelen te nemen, zoals een terugslagklep of een pompinstallatie. 

Als afvoeren of de wc borrelen, kan dat komen door een slechte ontluchting van het huisriool. Bij hevige regenbuien kan het riool snel vol raken, waardoor de lucht via de huisaansluitingen ontsnapt. 

Meer informatie over maatregelen die u zelf kunt nemen vindt u hier: https://wachtnietopwater.nl/zelf-aan-de-slag/slag-woning/rioolwater-tegenhouden/  

Voor meer uitleg zie ook het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=T8SuEhykt9Q 

17. Kan ik zandzakken krijgen bij het waterschap of de gemeente?  

Nee, het waterschap en de Gemeente Beek hebben geen zandzakken beschikbaar. U kunt zelf zandzakken of schotten kopen bij de bouwmarkt, zo heeft u altijd iets in huis als het nodig is.  

18. Kan ik een pomp lenen bij het Waterschap?  

Nee, de pompen die het Waterschap Limburg heeft, zijn voor eigen gebruik bij het Waterschap. U kunt pompen met verschillende capaciteiten huren bij de grote verhuurders in Limburg (Boels, Collé etc.), of u kunt er zelf een kopen. 

Over Met elkaar

Samen met elkaar zetten we ons graag in voor voor veilige dijken, droge voeten, schoon water en voldoende water. Hier lees je over projecten bij jou in de buurt en kun je meewerken aan oplossingen die Limburg waterbestendig maken. Lees meer >

 

 

 

 

Cookie-instellingen